Як обачність при виборі контрагента для платника податків впливає на фактичне виконання договору?!

Як обачність при виборі контрагента для платника податків впливає на фактичне виконання договору?!

Платник податків при виборі контрагента та укладенні з ним договору повинен керуватися належною обачністю. Адже від цього залежить подальше фактичне виконання договору, отримання прибутку і права на отримання певних преференцій, зокрема, формування податкового кредиту з ПДВ.

Формальна наявність договорів, актів, податкових накладних та товарно-транспортних документів не є достатнім і безумовним документальним підтвердженням фактичного виконання договірних відносин. Вони не дають можливості суду дійти обгрунтованого і переконливого висновку про фактичне проведення господарських операцій. Первинні документи, зокрема, податкові накладні, не можуть бути свідченням фактичного виконання операцій з поставки при наявності в справі обставин, що виключають можливість такої поставки між суб’єктами.

На це звертає увагу ВС  в постанові від 25.09.2019 у справі № 823/530/15.

Суд касаційної інстанції погоджується з доводами позивача, що чинне податкове законодавство не ставить в залежність право платника податку на податковий кредит від виконання податкового обов’язку іншими платниками – постачальниками товарів (послуг).

У той же час Верховний суд зазначив, що потрібно враховувати обставини, що свідчать про те, що платник податків: був чи міг бути обізнаний про протиправну діяльність його контрагента, яка полягає в незаконній мінімізації податкових зобов’язань, зокрема, у створенні штучних підстав для збільшення валових витрат та / або податкового кредиту; діяв без належної обачності або обережності при виборі контрагента, не виконує податкового боргу, при встановлених обставин, які спростовують реальність господарських операцій.

Якщо в судновому процесі встановлені зазначені обставини, то отримана таким платником податків податкова вигода у вигляді права на податковий кредит – безпідставна.

Заповніть форму

Наш менеджер з вами зв’яжеться якнайшвидше