Гроші від Київради для новостворених ОСББ. Хто зможе отримати?

Гроші від Київради для новостворених ОСББ. Хто зможе отримати?
Наприкінці минулого тижня Київська міська рада з метою заохочення співвласників багатоквартирних будинків до створення ОСББ прийняла рішення: “Про надання одноразової фінансової підтримки щодо проведення ремонтних робіт в багатоквартирних будинках новоствореним об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ)”.

Рішення набуває чинності з 01.01.2022 р.

Підтримка надаватиметься з наступного 2022 року лише новоствореним ОСББ.

Заявки щодо надання фінансової підтримки ОСББ в наступному році приймаються до 01 жовтня поточного року.

Сума одноразової фінансової підтримки ОСББ визначатиметься в залежності від кількості квартир в будинку,  а саме: до 50 квартир – 1 млн. грн.; до 150 квартир – 1,5 млн. грн.; до 250 квартир – 2,5 млн. грн.; понад 250 квартир – 3,5 млн. грн.

Кошти розподілятимуться районними в місті Києві державними адміністраціями відповідно до пріоритетності запровадження заходів з капітального ремонту житлових будинків у такому порядку:

  • капітальний ремонт ліфтів;
  • капітальний ремонт покрівлі;
  • капітальний ремонт внутрішніх інженерних мереж (у т. ч. насосні, бойлери) та електричних мереж);
  • капітальний ремонт під’їздів та сходових клітин, заміна вікон та дверей в місцях загального користування на енергозберігаючі тощо;
  • капітальний ремонт вхідної групи.

Для отримання одноразової фінансової підтримки від Київради ОСББ має відповідати таким критеріям:

  • бути новоствореним, тобто з моменту державної реєстрації ОСББ станом на день подання до відповідної районної у місті Києві державної адміністрації заяви з пакетом документів пройшло не більше 364 днів;
  • багатоквартирний будинок, у якому створено ОСББ, експлуатується більше 10 років;
  • відбулася не просто державна реєстрація новоствореного ОСББ, а загальними зборами ОСББ також прийнято рішення про прийняття будинку в управління та/або на самообслуговування;
  • загальними зборами ОСББ прийнято рішення про визначення пріоритетного виду ремонтних робіт для цього будинку
  • головою правління подано до відповідної районної у місті Києві державної адміністрації заяву з пакетом документів згідно п.4 Положення про надання одноразової фінансової підтримки щодо проведення ремонтних робіт в багатоквартирних будинках новоствореним об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків.

Цікаво відмітити, що у випадку перереєстрації житлово-будівельного кооперативу в ОСББ, фінансова підтримка ОСББ здійснюється у тому ж обсязі, що і при створенні ОСББ.

Таким чином, співвласникам багатоквартирних будинків, що експлуатуються більше 10 років, є сенс поквапитися із створенням ОСББ, якщо вже давно збиралися це зробити і якщо є бажання та/або нагальна потреба залучити від 1 млн. грн. до 3,5 млн. грн. на капітальний ремонт в будинку.

Консультації з управління багатоквартирним будинком
office@honcharukpartners.com

Заповніть форму

Наш менеджер з вами зв’яжеться якнайшвидше