Грошова допомога у разі загибелі військовослужбовця

          25 серпня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 29.07.2022 року № 2489-IX, яким у тому числі уточнено коло осіб, які мають право на одноразову грошову допомогу у разі загибелі військовослужбовця згідно статті 161 вказаного Закону. Відтепер право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги у разі загибелі військовослужбовця мають батьки, один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого).

          До внесення зазначених змін до кола осіб які мають право на одноразову грошову допомогу в розмірі у разі загибелі військовослужбовця, належали: члени сім’ї, батьки та утриманці загиблого військовослужбовця. При цьому коло осіб, які входили до поняття «член сім’ї» та батьки визначалося відповідно Сімейного кодексу України.

          Згідно з абзацом п`ятим пункту 6 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 3 червня 1999 року № 5-рп/99 у справі про офіційне тлумачення терміну «член сім`ї» членами сім`ї є, зокрема особи, які постійно з ним мешкають і ведуть спільне господарство. До таких осіб належать не тільки близькі родичі (рідні брати, сестри, онуки, дід і баба), але й інші родичі чи особи, які не перебувають з особою у безпосередніх родинних зв`язках (брати, сестри дружини (чоловіка); неповнорідні брати і сестри; вітчим, мачуха; опікуни, піклувальники, пасинки, падчерки й інші).

          Також в постанові Верховного Суду від 23.04.2020 року у справі № 686/8440/16-ц зазначено, що законодавство не передбачає вичерпного переліку членів сім`ї та визначає критерії, за наявності яких особи складають сім`ю. Такими критеріями віднесення до кола членів однієї сім`ї є спільне проживання (за винятком можливості роздільного проживання подружжя з поважним причин і дитини з батьками), спільний побут і взаємні права й обов`язки осіб, які об`єдналися для спільного проживання.

право на одноразову грошову допомогу у разі загибелі військовослужбовця
до 25.08.22 після 25.08.22
члени сім’ї, батьки та утриманці загиблого військовослужбовця. батьки, один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого).

Розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця в період дії воєнного стану визначається Кабінетом Міністрів України.

          Постановою Кабінету Міністрів України «Питання деяких виплат військовослужбовцям… під час дії воєнного стану» від 28.02.2022 р. № 168 встановлено, що сім’ям військовослужбовців, загиблих  в період дії воєнного стану, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000 гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у вже згаданій вище статті 161 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

          Таким чином, можна стверджувати, що з 25.08.2022 року законодавцем  значно звужено коло осіб, які мають право на одноразову грошову допомогу у разі загибелі військовослужбовця. Відтепер перелік таких осіб є  включає в себе лише батьків, одного із подружжя, який не одружився вдруге, дітей, які не досягли повноліття та утриманців загиблого військовослужбовця.

Заповніть форму

Наш менеджер з вами зв’яжеться якнайшвидше