Верховний Суд дозволив штрафувати забудовників, які порушують терміни здачі будинків в експлуатацію

Суд дозволив стягувати моральну шкоду з забудовників

Всі знають та багато хто з інвесторів зіштовхнувся з проблемою порушення забудовниками строків завершення будівництва та введення будинків в експлуатацію.

Ще зовсім недавно інвестори не могли стягнути із забудовника моральну шкоду, оскільки в договори, як правило, не передбачають відповідальності за подібні порушення. Дуже часто, а то і майже завжди,  будівельні компанії здають свої об’єкти не вчасно. Покупцям потрібно почекати ще пів року-рік після обіцяної дати здачі в експлуатацію.

Однак, нещодавно Верховний Суд розглянув справу про стягнення із забудовника моральної шкоди за те, що він несвоєчасно здав житло в експлуатацію, та скасував попередні рішення, якими було відмовлено у задоволенні позову.

Колегія суддів вказала, що попри відсутність у договорі застереження про відшкодування моральної шкоди, таке відшкодування може бути стягнуто на підставі Закону України «Про захист прав споживачів».

 

Отже, Верховний Суд дозволив штрафувати забудовників, які порушують терміни здачі будинків в експлуатацію.

Суд зазначив, що, навіть, якщо забудовник у договорі не прописав можливість компенсації за зрив термінів здачі житла, покупець все одно може претендувати на таку компенсацію.

Рішення Верховного Суду є обов’язковим до застосування й врахування судами будь-якої інстанції. Суди мають враховувати це як правозастосовну практику.

Що може впливати на строки здачі будинку в експлуатацію?

 

  • невмінням девелоперів налагодити бізнес-процеси та безперебійне фінансування проєкту. Сталапрактика зводити будинки за рахунок продажів уже призвела ринок до кризи.
  • реформування ДАБІ, яке призвело допроблем при отриманні відповідних документів про введення житла в експлуатацію
  • зміни процедур оплати пайових внесків і їхнього нарахування

Відшкодування моральної шкоди – стає реальною можливістю для інвестора.

Щоб добитися відшкодування моральної шкоди (такої компенсації), покупець (інвестор) квартири повинен надати суду відповідні документи та докази.

Ви можете дізнатися більше про можливості захисту Ваших прав, звернувшись до фахівців АБ «Гончарук та партнери.

Заповніть форму

Наш менеджер з вами зв’яжеться якнайшвидше